Wat is een vlonder?

Een vlonder is – origineel – een losliggende buitenvloer. Dit wil zeggen dat deze niet in de grond verwerkt is (zoals terrasplanken of terrasstenen). Vlonders zijn traditioneler gewijs uit hout gemaakt. Een vlonder kan gebruikt worden als ondergrond voor een terras, maar ook als bijvoorbeeld een visvlonder boven het water of als wandelpad in uw tuin. Een vlonder geeft dus dat tikkeltje extra aan uw tuin. Om uw vlonder te maken, gebruikt u vlonderplanken.

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat zijn vlonderplanken?

Vlonderplanken zijn de planken die gebruikt worden om de vlonder te leggen. Deze planken zorgen ervoor dat u de vlonder perfect kan afmaken, in de planksoort die u wilt. Ook bij vlonderplanken heeft u namelijk de keuze tussen verschillende soorten planken. Zeker wanneer u uw vlonderplanken koopt bij Tuindomein.

Vlonderplanken staan erom bekend een mooi geribbeld effect te hebben, zo creëert u een vlonder met een natuurlijke en robuuste uitstraling. Mooi meegenomen bij deze soort planken is dat ze weinig grip verliezen, zelfs wanneer ze nat worden. Wanneer u dus een vlonder heeft liggen rondom uw zwembad of vijver, is het best om voor vlonderplanken met reliëf te kiezen. Dit om ongelukken in en rond uw vijver te vermijden.

De diverse houtsoorten voor vlonderplanken

Wij schreven het zojuist al: ook bij vlonderplanken kan u kiezen uit verschillende houtsoorten, stijlen en formaten planken. Wat zijn zoals de diverse houtsoorten voor vlonderplanken?

Als eerste optie kan u kiezen voor geïmpregneerd hout (grenen). Wanneer uw vlonder in de buurt van uw zwembad of vijver komt, is geïmpregneerd hout de beste optie. Geïmpregneerd hout is namelijk behandeld om goed tegen water en vocht te kunnen. Het is dus een duurzame keuze in vochtige omgevingen. Ook bij regelmatige blootstelling aan regen kunt u geïmpregneerd hout overwegen.

Douglas hout is altijd een populaire soort tuinhout. Dat geldt ook voor vlonderplanken. Ondanks dat ze niet zo goed tegen vocht en schimmels kunnen als geïmpregneerd hout, zijn ze qua prijs/kwaliteit wel erg interessant. Bovendien kunt u ervoor kiezen om douglas houten vlonderplanken te behandelen. Dit verlengt de levensduur. Bovendien kunt u het hout afwerken in een door u gewenste kleur. Onbehandeld zal douglas hout na verloop van tijd een licht grijze kleur krijgen.

Red Class Wood is een uitstekende keuze wanneer u de uitstraling van douglas hout wilt combineren met een zeer lange levensduur (mits bovengronds gebruikt). Red Class Wood heeft een kenmerkende rood-roze kleur en zal bij juist gebruik nog veel langer mooi blijven dan douglas hout.

Een vierde houtsoort zijn Bankirai hout vlonderplanken. Bankirai hout is een duurzame hardhoutsoort, meestal afkomstig uit Indonesië. Bankirai hout is een van de meest duurzame houtsoorten die u kan gebruiken voor uw vlonderplanken. Het is een heel stabiele houtsoort en zal daarom dus minder sterk werken, wat ook weer ten goede komt voor de levensduur van het hout. Bankirai hout valt ook in de iets hogere prijsklasse, maar wanneer u uw vlonder aanlegt met deze planken, gaat u in geen tijd begrijpen waarom.

WhatsApp Chat WhatsApp Chat
Copyright © Tuindomein. Alle rechten voorbehouden