Wat heb ik nodig voor een schutting?

Wat heb ik nodig voor een schutting?

Welke paal?

De paal kiest u afhankelijk van meerdere factoren.

  • Budget
  • Uitstraling
  • Levensduur
  • Passend bij tuinschermen of plank

Bij een lager budget is het verstandig om te kiezen voor geïmpregneerd grenen palen, deze hebben namelijk een relatief lange levensduur en zijn voordelig in aanschaf.
U wilt houten palen en ook een lange levensduur? Dan zou u kunnen overwegen om hardhouten palen te gebruiken, deze hebben nog een natuurlijke uitstraling en gaan behoorlijk lang mee.
Wilt u voor maximale levensduur gaan dan is het verstandig om voor palen van beton te gaan, deze hebben een extreem lange levensduur.

Tuinschermen of planken?

Of u nu kiest voor tuinschermen of een planken schutting, wij hebben overal de materialen voor.

Bij het kiezen van tuinschermen houdt u rekening met de afmeting en de houtsoort. Voor tuinschermen en planken geld eigenlijk dezelfde regel als bij de palen, wat u kiest, zal afhankelijk zijn van budget. Hieronder een overzicht van tuinschermen in volgorde van prijs en toelichting over levensduur.

  • Geïmpregneerd: lagere prijs, gemiddelde levensduur
  • Vuren: gemiddelde prijs, gemiddelde levensduur
  • Douglas: gemiddelde prijs, gemiddelde levensduur (geen grondcontact)
  • Red Class Wood: gemiddelde prijs, gemiddelde levensduur
  • Hardhout: hogere prijs, lange levensduur

Dezelfde regels kunt u toepassen op tuinplanken als u een planken schutting maakt.

Meer tip over het maken van een planken schutting vind u hier.

Ophanging en schroeven

Voor het bevestigen van een tuinschermen tussen houten palen heeft u schermsteunen en schroeven nodig.
Als u de planken tegen de paal wil monteren dan gebruikt u schroeven, deze kunt u gebruiken in verzinkte of RVS uitvoering. RVS is iets duurder, maar gaat ook langer mee.
Dezelfde schroeven kiest u om uw tuinschermen aan de steun te schroeven.

Levensduur verlengen

Wanneer men tuinschermen van Douglas hout kiest, is deze ook geneigd om Douglas palen in de grond te zetten. Douglas hout is niet erg geschikt voor plaatsing in de grond, dan kan er beter gekozen worden voor hardhout. Wilt u toch graag een Douglas paal gebruiken, zet dan het deel wat in de grond zit + een stukje boven de grond in de zwarte teer. De zwarte teer zorgt ervoor dat het vocht niet zo makkelijk in de paal kan komen. Hardhouten palen passen trouwens ook prima bij Douglas tuinschermen, in het begin zullen ze een beetje afsteken, maar uiteindelijk zullen deze net als de schermen mooi vergrijzen.